Emaille Technieken

Voor alle emaille technieken moet als eerste het oppervlak van het koper of zilver met een zuur worden schoongemaakt. Met de strooitechniek of met ‘nat’ emaille kan nu het emaille aangebracht worden op het sieraad. Op de achterzijde wordt een laag contra-emaille aangebracht. Strooitechniek: de emaille wordt als poeder uitgestrooid op het sieraad. Onder ‘nat’ emaille bestaan er diverse oude technieken: de plique ajour techniek (=venster emaille); de champlevé techniek, de cloisonné techniek en emaille peinture, hierbij wordt het emaille vermengt met olie en rechtstreeks op het metaal aan gebracht, net als bij schilderen.

Ten slotte, ongeacht de techniek, wordt het voorwerp in een oven geplaatst zodat het emaille poeder samensmelt en hecht aan de ondergrond. De verschillende kleuren emaille hebben uiteenlopende smeltpunten. Het sierraad kan wel meerdere keren in het oventje worden gebakken.
Afhankelijk van de toegepaste techniek wordt het email ten slotte nog geslepen of gepolijst.

Plique-à-jour techniek

Plique-à-jour ook wel vensteremail, werd rond 1400 ontwikkeld in Parijs. De techniek heeft het karakter van glas in lood. Bij het vervaardigen van het sieraad wordt een raster gemaakt van metalen draden. In de vakjes die ontstaan kan emaille worden gedaan. Dergelijke objecten zijn vaak erg kwetsbaar en er zijn dan ook niet veel vijftiende-eeuwse voorbeelden overgeleverd.

Champlevé emaille

Emaille champlevé emaille is vanaf ongeveer de twaalfde eeuw in West-Europa de meest gangbare emailleer techniek. Hierbij wordt de gewenste voorstelling verdiept uit een plaat metaal gestoken. De verdiepte veldjes worden gevuld met emaille. Wat deze techniek onderscheidt is dat het er alleen met opake emaille wordt gewerkt. In tegenstelling tot de Plique-à-jour emaille die met transparante emaille wordt gemaakt. Het vaasje als voorbeeld.

Cloisonné emaille 

Emaille cloisonné emaille is een zeer oude methode om voorwerpen te decoreren en waarschijnlijk afkomstig uit het Nabije Oosten. De term is afgeleid van het Franse woord cloison (scheidswand). Op een achtergrond worden smalle stripjes van geplet draad met de smalle kant naar boven gesoldeerd.  Door de strips onderling te laten kruisen ontstaan er vakjes. Deze vakjes worden gevuld met emaillepoeder in verschillende kleuren. Ten slotte wordt het geheel gepolijst.

Schilder emaille

Miniatuur schilder emaille. Het fijne emaille poeder wordt op een palet met olie en paletmesje met elkaar gemengd. Met fijn penseel, houten tandenstoker en kleine naald  wordt de tekening ingeschilderd. Dat is nog een ingespannen werkje. Het leuke met schilderen is dat alle kleuren goed gemengd konden worden door elk korreltje precies op de gewenste plaats neer te leggen.